Bezpieczne ferie
Aktualności Zastanów się

Bezpieczne ferie

Bezpieczne ferie to takie kiedy kończą się miłymi wspomnieniami i po nich z większą energią dzieci i młodzież wracają do nauki.

Od 16 stycznia do 26 lutego br. trwają ferie zimowe, czyli czas odpoczynku dzieci i młodzieży szkolnej. W tym czasie wielu uczniów aktywnie spędza czas na obozach czy wyjazdach z rodziną. W jednym, jak i w drugim przypadku należy pamiętać o kilku zasadach dotyczących bezpiecznego wypoczynku.

Ferie zimowe to idealny moment na aktywne spędzenie wolnego czasu. Niestety, bardzo często sielankę relaksu przerywają niemiłe w skutkach zdarzenia wypadkowe. Aby temu zapobiec dorośli, jak również dzieci i młodzież powinni pamiętać o kilku zasadach bezpiecznych zachowań.

Bezpieczne ferie - bezpieczne dzieci
Bezpieczne ferie – bezpieczne dzieci

Bezpieczne ferie – Dzieci i młodzież

Pamiętajcie, żeby:

1. nie ufać obcym osobom, nie odchodzić z nimi, nie wsiadać do auta, nie otwierać drzwi domu,
  2. informować rodziców lub opiekunów z kim wychodzicie, gdzie będzie i kiedy wrócicie,
  3. wychodząc z domu mieć ze sobą naładowany telefon komórkowy żeby zawsze mieć możliwość wezwania pomocy,
  4. podczas zabaw na świeżym powietrzu być ubranym stosowanie do warunków atmosferycznych, a po zmroku być wyposażonym w elementy odblaskowe,
  5. zachować szczególną ostrożność w okolicach jezdni i przechodzić przez ulicę wyłącznie w wyznaczonych miejscach,
  6. chcąc pojeździć na łyżwach korzystać tylko i wyłącznie ze specjalnie przygotowanych lodowisk,
  7. pod żadnym pozorem nie wchodzić na zamarznięte zbiorniki wodne, jeziora, stawy, kanały czy rzeki, ponieważ pod ciężarem ciała lód może pęknąć i możecie wpaść do lodowatej wody i utonąć,
  8. zjeżdżać na sankach w miejscach oddalonych od ulic i ciągów komunikacyjnych, na trasach pozbawionych wystających elementów tj. kamienie czy gałęzie drzew. Podczas zjazdu należy zachować ostrożność żeby nie wjechać na inne zjeżdżające osoby,
  9. rzucając się śnieżkami, nie formować ich z ubitego i twardego śniegu oraz uważać żeby nie znalazły się w nich twarde elementy np. kamienie. Śnieżek nie wolno rzucać prosto w twarz osób, ale też nie wolno rzucać ich w nadjeżdżające pojazdy, ponieważ może to doprowadzić do wypadku,
  10. jeżdżąc na nartach koniecznie być wyposażonym w prawidłowo założony kask ochronny (obowiązek do 16 roku życia), a zjeżdżając uważać na innych użytkowników stoku, a także stosować się do oznaczeń i nie jeździć poza wyznaczonymi trasami,
  11. przed wyjściem w góry upewnić się jakie panują warunki atmosferyczne i czy nasze wyposażenie jest adekwatne do nich. Należy koniecznie zgłosić rodzinie, znajomym lub w schronisku gdzie się wybieracie, tak aby w razie braku kontaktu z wami odpowiednie służby mogły rozpocząć akcję poszukiwawczą.
Bezpieczne ferie - zorganizowane przez rodziców
Bezpieczne ferie – zorganizowane przez rodziców

Bezpieczne ferie – Rodzice

Pamiętajcie, żeby:

1. sprawdzić organizatora wyjazdu, którego uczestnikiem będzie wasze dziecko, czy posiada niezbędne zezwolenia oraz czy wyjazd zgłoszony jest do kuratorium oświaty,
  2. wasze dziecko miało zawsze przy sobie kartkę z imieniem i nazwiskiem, numerami kontaktowymi oraz w razie potrzeby listę przyjmowanych leków,
  3. przed wyjazdem porozmawiać z dzieckiem i przypomnieć zasady bezpiecznego zachowania.

Warto pamiętać, że ferie zimowe to czas odpoczynku od pracy i nauki, ale nie od zdrowego rozsądku.

Autor artykułu: Tomasz Abramczyk

Opracowanie zdjęcia głównego, oraz przygotowanie pozostałych zdjęć:
Maciej Ziegler SukcesStudio.pl

Zainteresował Ciebie ten artykuł? Chcesz więcej?
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Dzięki zapisaniu się na newsletter 1-2 razy w miesiącu otrzymasz informację o nowych wypisach na tej stronie.

UWAGA – Po zapisaniu się, na adres który podasz poniżej, przyjdzie wiadomość którą należy potwierdzić. Dopiero potwierdzenie tego spowoduje zapis na newsletter.
Jeżeli w ciągu 15 minut nie otrzymasz wiadomości warto też sprawdzić folder SPAM.