Październik 2023

Październik 2023 – podsumowanie miesiąca

Październik 2023 – miesiąc obfitujący w zdarzenia związane z wyborami, a zarazem czas „cudów” na Orlenie i wielu innych ciekawych wydarzeń.

Człowiek żyje tak długo, jak długo trwa pamięć o nim

Zgodnie z tradycją Kościoła katolickiego 1 listopada oddajemy hołd wszystkim świętym, którzy dostąpili już zbawienia. Natomiast 2 listopada obchodzimy Wspomnienie Wszystkich Wiernych Zmarłych, potocznie nazywane Zaduszkami. W tym dniu w sposób szczególny modlimy się za naszych zmarłych bliskich i przyjaciół. Jest to także czas, w którym związkowcy ze śląsko-dąbrowskiej „Solidarności” wspominają swoich zmarłych kolegów i odwiedzają miejsca ich pochówku.

Więcej na ten temat: https://solidarnosckatowice.pl/czlowiek-zyje-tak-dlugo-jak-dlugo-trwa-pamiec-o-nim/

Za nami XV edycja konkursu „Pracodawca Przyjazny Pracownikom”

Wczoraj w Warszawie wręczono statuetki i certyfikaty laureatom XV edycji konkursu „Pracodawca Przyjazny Pracownikom”. W uroczystości wziął udział prezydent Andrzej Duda.

Więcej na ten temat: https://solidarnoscbydgoszcz.pl/2023/10/11/za-nami-xv-edycja-konkursu-pracodawca-przyjazny-pracownikom/

Handlowa Solidarność ostrzega przed ryzykiem utraty wolnych niedziel

Krajowa Sekcja Pracowników Handlu NSZZ „Solidarność” rozpoczęła akcję rozdawania ulotek wśród pracowników handlu. Akcję zorganizowano, aby uświadomić pracowników handlu o zagrożeniach związanych z możliwością utraty wolnych niedziel w handlu po wyborach 15 października, co zapowiedziały już Platforma Obywatelska i Polska 2050.

Więcej na ten temat: https://solidarnoscbydgoszcz.pl/2023/10/04/handlowa-solidarnosc-ostrzega-przed-ryzykiem-utraty-wolnych-niedziel/

Piotr Duda pokieruje Solidarnością w nowej kadencji związkowej

Piotr Duda został po raz czwarty wybrany na funkcję przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” podczas XXXI Krajowego Zjazdu Delegatów NSZZ „Solidarność” w Spale. Obecny przewodniczący związku otrzymał w tajnym głosowaniu 211 głosów delegatów.

Więcej na ten temat: https://solidarnoscbydgoszcz.pl/2023/10/20/piotr-duda-pokieruje-solidarnoscia-w-nowej-kadencji-zwiazkowej/

Praca zdalna zagrożeniem czy dobrodziejstwem? Czy całkowita praca zdalna mogłaby być wprowadzana Ponadzakładowym Układem Zbiorowym Pracy?

Rynek pracy, który znaliśmy, zmienił się dynamicznie m.in. w efekcie pandemicznych obostrzeń z lat 2020-22. Jednym z rozwiązań często stosowanych stała się praca zdalna. O przepisach regulujących pracę zdalną na Antenie Radia Gdańsk w „Głosie Pracownika” rozmawiano z dr. hab. Łukaszem Pisarczykiem, ekspertem zajmującym się badaniami nad dialogiem społecznym.

Audycja dostępna tutaj: https://radiogdansk.pl/audycje/glos-pracownika/2023/10/23/jak-przeprowadzac-rekrutacje-o-czym-trzeba-pamietac-przy-pracy-zdalnej/

Konkurs plastyczny “Solidarności”

Konkurs organizujemy dla uczczenia Święta Niepodległości 11 Listopada. Hasło przewodnie w tym roku to: Bądź jak Jan Matejko. Historia Polski zamknięta w obrazach”.

Organizatorami konkursu są: Międzyregionalna Sekcja Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” i Zarząd Regionu NSZZ „Solidarność” Dolny Śląsk.

Więcej na ten temat: http://solidarnosc.wroc.pl/konkurs-plastyczny-solidarnosci/

Zbiórka krwi 135 m pod ziemią w Kopalni Soli „Wieliczka”

Szanowni Państwo, informujemy o grudniowej odsłonie akcji „Podaruj krew, podaruj życie”. Zbiórkę w zabytkowej kopalni organizuje MK NSZZ „Solidarność”.

Krew ratuje ludzkie zdrowie i życie, ale nie można jej ani wyprodukować, ani kupić. Można ją jednak podarować. Taka sposobność będzie już 7 grudnia w zabytkowej Kopalni Soli „Wieliczka”. MK NSZZ „Solidarność” przy wielickiej kopalni zaprasza na zimową odsłonę akcji „Podaruj krew, podaruj życie”. Tym razem krwiodawcy spotkają się 135 m pod ziemią w malowniczej komorze Jana Haluszki.

Więcej informacji pod adresem: http://solidarnosc.krakow.pl/zbiorka-krwi-135-m-pod-ziemia-w-kopalni-soli-wieliczka/

Federalizacja UE? Głosowanie w Parlamencie Europejskim

Komisja Spraw Konstytucyjnych Parlamentu Europejskiego będzie dziś głosować ws. raportu proponującego zmiany w traktatach unijnych, które mogą pozbawić państwa członkowskie suwerenności i prawa veta. Będzie to miało kluczowe znaczenie dla przyszłego kształtu i funkcjonowania Unii Europejskiej.

Więcej na ten temat: http://solidarnosc.krakow.pl/federalizacja-ue-glosowanie-w-parlamencie-europejskim/

Marek Lewandowski: Solidarność będzie bronić tego, co udało się osiągnąć przez ostatnie osiem lat

Będziemy bezwzględnie bronić tego, co udało się przez ostatnie lata uzyskać. Te osiem ostatnich lat z punktu widzenia praw pracowniczych i związkowych, to były najlepsze lata w całym 30-leciu wolnej Polski. I wcale nie jest pewne, że jest to niezagrożone – mówił rzecznik „S” Marek Lewandowski na antenie Polskiego Radia Koszalin.

Więcej na ten temat: https://solidarnosc.mazowsze.pl/?p=36881

Nowe zabezpieczenie w sprawach pracowniczych

22 września 2023 r. weszły w życie przepisy wzmacniające, w sprawach z zakresu prawa pracy, pozycję procesową pracowników, w szczególności, których stosunek pracy podlega szczególnej ochronie.

Więcej na ten temat: https://www.solidarnosc.rzeszow.org.pl/nowe-zabezpieczenie-w-sprawach-pracowniczych/

Kolejny benefit dla członków „Solidarności”

W połowie października szeroka oferta zniżek, z których mogą korzystać członkowie NSZZ „Solidarność”, została wzbogacona o kolejny benefit. To wynosząca 25 procent zniżka na zakup okularów w placówkach Optyk Maxima.

Więcej na ten temat: https://solidarnosckatowice.pl/kolejny-benefit-dla-czlonkow-solidarnosci/

Jako państwo nie jesteśmy przygotowani na kolejne kryzysy

Pandemia się skończyła, ale na jej efekty nałożyły się kolejne kryzysy. Mieliśmy lub nadal mamy kryzys energetyczny, inflacyjny, czy związany z wojną w Ukrainie. Od kilku lat funkcjonujemy w realiach, które można nazwać wielokryzysem – ocenia prof. Adam Mrozowicki, socjolog z Uniwersytetu Wrocławskiego, kierownikiem projektu naukowego „COV-WORK: Świadomość społeczno-ekonomiczna, doświadczenia pracy i strategie radzenia sobie Polaków w kontekście kryzysu postpandemicznego”.

Więcej na ten temat: https://solidarnosckatowice.pl/jako-panstwo-nie-jestesmy-przygotowani-na-kolejne-kryzysy/

Warto zajrzeć na biuletyny przygotowywane przez gdańską Solidarność można pobrać, wydrukować i zamieścić w Twojej gablocie związkowej: https://solidarnosc.gda.pl/biuletyn/

Do pobrania pod adresem: http://solidarnosc.mazowsze.pl/?cat=3

Infoserwis jest wydawany raz na dwa miesiące – dostępny jest pod adresem: https://www.solidarnosc.rzeszow.org.pl/aktualnosci/infoserwis/

WWP TVP Poznań Nowa kadencja Solidarności Jarosław Lange 30.10.2023

Prezentacja Piotra Dudy, przewodniczącego KK NSZZ „Solidarność” podczas KZD w Spale

Pilnujmy Polski – wystąpienie Piotra Dudy podczas XXXI Krajowego Zjazdu Delegatów NSZZ „Solidarność”

Wystąpienie Prezydenta Andrzeja Dudy podczas KZD NSZZ „Solidarność” w Spale

Wystąpienie Premiera Mateusza Morawieckiego podczas KZD NSZZ „Solidarność” w Spale

Przedstawiamy nowych członków Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”

Wywiad z prezydentem Andrzejem Dudą

Zainteresował Ciebie ten artykuł? Chcesz więcej?
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Dzięki zapisaniu się na newsletter 1-2 razy w miesiącu otrzymasz informację o nowych wypisach na tej stronie.

UWAGA – Po zapisaniu się, na adres który podasz poniżej, przyjdzie wiadomość którą należy potwierdzić. Dopiero potwierdzenie tego spowoduje zapis na newsletter.
Jeżeli w ciągu 15 minut nie otrzymasz wiadomości warto też sprawdzić folder SPAM.