Marzec 2024

Marzec 2024 – podsumowanie miesiąca

Marzec 2024 – dosyć burzliwy miesiąc, pełen strajków i protestów jednak są też pozytywy. Zobaczcie sami co się działo.

Wielka manifestacja 10 maja i referendum ws. Zielonego Ładu

Na posiedzeniu Komisja Krajowa podjęła dwie bardzo ważne decyzje. Pierwsza z nich dotyczy demonstracji, która będzie organizowana 10 maja w Warszawie.

Więcej na ten temat możesz przeczytać klikając tutaj: https://solidarnoscbydgoszcz.pl/2024/03/14/4560/

„Solidarność” protestuje przeciwko redukcji etatów w Poczcie Polskiej

Poczta Polska stanęła na skraju bankructwa. Przedstawiony projekt planu etatyzacji i wynagrodzeń spowoduje niebezpieczny wzrost napięć społecznych, a w ślad za tym eskalację protestów, do strajku generalnego włącznie – alarmuje Solidarność w Poczcie Polskiej.

Więcej na ten temat możesz przeczytać klikając tutaj: https://solidarnoscbydgoszcz.pl/2024/03/21/solidarnosc-protestuje-przeciwko-redukcji-etatow-w-poczcie-polskiej/

SPADA INFLACJA, WRACA 5 PROC. VAT NA ŻYWNOŚĆ

„Zerowa” stawka VAT na niektóre produkty żywnościowe nie zostanie przedłużona. Oznacza to, że wygaśnie wraz z końcem marca br. – podał 12 marca br. resort finansów.

Więcej na ten temat możesz przeczytać klikając tutaj: https://solidarnosc.gda.pl/aktualnosci/spada-inflacja-wraca-5-proc-vat-na-zywnosc/

ZUS WYPŁACI DODATKOWE ŚWIADCZENIA – PIERWSZE „TRZYNASTKI”

Zakład Ubezpieczeń Społecznych przygotowuje się do wypłaty tzw. trzynastych emerytur. Pierwszy termin wypada 1 kwietnia br., czyli w świąteczny poniedziałek. To oznacza, że pierwsze „trzynastki” trafią do emerytów i rencistów jeszcze przed Wielkanocą. Nie trzeba składać żadnego wniosku. ZUS przeprowadzi procedurę wypłaty „z urzędu”.

Więcej na ten temat możesz przeczytać klikając tutaj: https://solidarnosc.gda.pl/aktualnosci/zus-wyplaci-dodatkowe-swiadczenia-pierwsze-trzynastki-przed-wielkanoca/

PAKIET KLIMATYCZNY POD LUPĄ ZWIĄZKOWYCH EKSPERTÓW

W warszawskiej siedzibie „Tygodnika Solidarność” 19 marca br. odbyło się pierwsze spotkanie zespołu Komisji Krajowej NSZZ „S” do spraw pakietu klimatycznego tzw. Zielonego Ładu, lansowanego przez komisarzy UE.

Więcej na ten temat możesz przeczytać klikając tutaj: https://solidarnosc.gda.pl/aktualnosci/pakiet-klimatyczny-pod-lupa-zwiazkowych-ekspertow-przygotujemy-argumentacje-przeciw/

MAMY 1000 NOWYCH CZŁONKÓW ZWIĄZKU!

11 marca, w Białce Tatrzańskiej, odbyło się spotkanie podsumowujące wspólne działania „Solidarności” oraz Europejskiej Federacji Służb Publicznych (EPSU).

Więcej na ten temat możesz przeczytać klikając tutaj:https://solidarnosc.krakow.pl/mamy-1000-nowych-czlonkow-zwiazku/

Każdemu związkowcowi należy się pomoc prawna

Krzysztof Kacprzak – Zastępca Przewodniczącego ZRM, przewodniczący KZ 109 w Airbus Poland S.A., członek Komisji Krajowej oraz Krajowej Sekcji Przemysłu Lotniczego NSZZ „Solidarność” odpowiada na nurtujące pytania.

Więcej na ten temat możesz przeczytać klikając tutaj: https://solidarnosc.mazowsze.pl/?p=38240

Wolna Polska nie zapomina o swoich bohaterach

19 marca br. w Sali Lustrzanej w Pałacu Staszica w Warszawie odbyła się uroczystość wręczenia Krzyży Wolności i Solidarności działaczom opozycji niepodległościowej z lat 1956–1989.

Więcej na ten temat możesz przeczytać klikając tutaj: https://solidarnosc.mazowsze.pl/?p=38172

Woda z kranu. Bezpieczna, ekologiczna i tańsza

Na przedsięwzięcia związane z gospodarką wodną Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach co roku przeznacza kilkanaście milionów złotych. Kluczowe znaczenie mają inwestycje, dzięki którym poprawia się zaopatrzenie w wodę pitną oraz jej jakość.

Więcej na ten temat możesz przeczytać klikając tutaj: https://solidarnosckatowice.pl/woda-z-kranu-bezpieczna-ekologiczna-i-tansza/

Spór zbiorowy w spółkach amerykańskiego koncernu

21 marca w dwóch katowickich firmach należących do grupy ESAB rozpoczął się spór zbiorowy na tle płacowym. O podwyżki dla zatrudnionych w nich pracowników upomnieli się związkowcy z „Solidarności”.

Więcej na ten temat możesz przeczytać klikając tutaj: https://solidarnosckatowice.pl/spor-zbiorowy-w-spolkach-amerykanskiego-koncernu/

Jest porozumienie płacowe na Uniwersytecie Śląskim

Przedstawiciele związków zawodowych podpisali porozumienie z rektorem Uniwersytetu Śląskiego w sprawie tegorocznych podwyżek płac. Związkowcom udało się wynegocjować większy wzrost wynagrodzeń niż minimum przewidziane w rozporządzeniu Ministra Nauki.

Więcej na ten temat możesz przeczytać klikając tutaj: https://solidarnosckatowice.pl/jest-porozumienie-placowe-na-uniwersytecie-slaskim/

Warto zajrzeć na biuletyny przygotowywane przez gdańską Solidarność można pobrać, wydrukować i zamieścić w Twojej gablocie związkowej: https://solidarnosc.gda.pl/biuletyn/

Do pobrania pod adresem: https://solidarnosc.mazowsze.pl/?p=37530

Infoserwis jest wydawany raz na dwa miesiące – dostępny jest pod adresem: https://www.solidarnosc.rzeszow.org.pl/aktualnosci/infoserwis/

Protest rolników w Warszawie

Związkowe Zawody w Kręgle 2024r.

Dlaczego warto należeć do Związku?

• Nie jesteś sam jeśli masz problemy w pracy,
  • Działając w NSZZ „Solidarność” masz większą szansę na wynegocjowanie wyższych płac i lepszych warunków pracy,
  • Zyskujesz pomoc w przypadku niesprawiedliwego traktowania, dyskryminacji, przemocy,
  • Korzystasz z pomocy prawników i związkowych ekspertów,
  • Jesteś aktywny i możesz pomagać innym.