Styczeń 2024

Styczeń 2024 – podsumowanie miesiąca

Styczeń 2024 – podsumowanie miesiąca – styczeń to moment na podsumowanie minionego roku a także oczyszczenie głowy na przyszły rok. Miniony styczeń to także rozmowy na temat finansów, budżetowania i oszczędzania pieniędzy.

3 rocznica śmierci byłego GIP Andrzeja Kwalińskiego

8 stycznia 2024 r. minęła 3 rocznica śmierci byłego Głównego Inspektora Pracy Andrzeja Kwalińskiego. Z inspekcją pracy związany był zawodowo przez 36 lat. Stanowisko szefa PIP objął 24 września 2020 r. Funkcję tę pełnił aż do swojej śmierci 8 stycznia 2021 r.

Wyższa płaca minimalna, wyłączenie ostatniego dodatku, emerytury pomostowe. Zmiany w prawie pracy, które weszły w Nowy Rok

Od Nowego Roku weszło w prawie kilka istotnych zmian, które mają na celu poprawę sytuacji pracowników, szczególnie tych najgorzej wynagradzanych. Część z wchodzących w życie z Nowym Rokiem rozwiązań to zmiany będące bezpośrednią konsekwencją podpisanego w czerwcu tego roku porozumienia pomiędzy Solidarnością a rządem Mateusza Morawieckiego w Stalowej Woli.

Więcej na ten temat: https://solidarnoscbydgoszcz.pl/2024/01/03/wyzsza-placa-minimalna-wylaczenie-ostatniego-dodatku-emerytury-pomostowe-zmiany-w-prawie-pracy-ktore-weszly-w-nowy-rok/

PKB wzrósł w 2023 o 0.2 proc. rok po roku

Nasz Produkt Krajowy Brutto wyhamował niemal do zera, spadła konsumpcja i produkcja przemysłowa, skurczył się handel. PKB Polski wzrósł w 2023 r. o 0,2 proc. rok do roku – wynika z szacunków GUS. Wynik jest gorszy od prognoz i od wyniku przed rokiem. W 2022 r., liczony w porównaniu z pandemicznym 2021 r., wzrost PKB wyniósł 5,3 proc.

Więcej na ten temat: https://solidarnosc.gda.pl/aktualnosci/pkb-wzrosl-w-2023-roku-o-02-proc-rok-do-roku/

Wynagrodzenia – przebita granica 8000 zł brutto

Polski Instytut Ekonomiczny, powołując się na dane GUS, podał 22 stycznia br., że przeciętne wynagrodzenie w grudniu 2023 r. przekroczyło 8000 zł brutto. Przeciętna pensja w sektorze przedsiębiorstw w grudniu ub.r. wyniosła 8032,96 zł brutto. Eksperci PIE zwrócili uwagę, że to pierwszy raz po 1989 r., gdy średnie pensje uplasowały się na poziomie ponad 8000 zł.

Więcej na ten temat: https://solidarnosc.gda.pl/aktualnosci/wynagrodzenia-przebita-granica-8000-zl/

Cyfryzacja pracy – szansa czy zagrożenie?

Wpływ cyfryzacji na rynek pracy, prawo do odłączenia, wpływ cyfryzacji na procesy pracy i życie prywatne pracowników, ochrona danych osobowych – to główne tematy trzydniowego międzynarodowego szkolenia, które odbywało się w dniach 17–19 stycznia w Sali BHP w Gdańsku. Szkolenie to część projektu „Inicjowanie działań wdrażających Porozumienie Ramowe Europejskich Partnerów Społecznych w sprawie cyfryzacji”, realizowanego przez Komisję Krajową NSZZ „Solidarność” ze środków pozyskanych z Komisji Europejskiej. Poniżej krótki przegląd tematyki szkolenia.

Więcej na ten temat: https://solidarnosc.gda.pl/aktualnosci/cyfryzacja-pracy-szansa-czy-zagrozenia/

Ile za pracę w nocy?

Płaca minimalna w pierwszej połowie roku wynosi 4242 zł brutto, zaś od lipca – 4300 zł brutto. Oznacza to więc, że przykładowo w styczniu, w którym przypada 168 roboczogodzin, dodatek za godzinę pracy w nocy wyniesie 5,05 zł brutto. Przy założeniu, że obowiązki zawodowe świadczone są wyłącznie w porze nocnej pracownik w pierwszym miesiącu tego roku może liczyć na 848,40 zł dodatkowej pensji.

Więcej na ten temat: http://solidarnosc.wroc.pl/ile-za-prace-w-nocy/

IV edycja konkursu „Solidarność – droga do wolności”

W czwartek, 11 stycznia 2024 roku, w Centrum Edukacji Nauczycieli w Łomży odbyło się uroczyste podsumowanie IV edycji konkursu „Solidarność – droga do wolności”, którego finał zawsze przypada na 13 grudnia czyli w rocznicę wprowadzenia stanu wojennego w Polsce. Na uroczystość przybyli zarówno laureaci, jak i finaliści konkursu wraz z opiekunami, a także liczni zaproszeni goście.

Więcej na ten temat: https://solidarnosc.mazowsze.pl/?p=37641

Dofinansowanie z PFRON w 2024 roku

Pracodawca zatrudniający osoby niepełnosprawne może liczyć na dofinansowanie  ich wynagrodzeń z PFRON. Wysokość dofinansowania zależy od stopnia niepełnosprawności pracownika. Pracodawcy przysługuje ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych (PFRON) comiesięczne dofinansowanie do wynagrodzenia pracownika niepełnosprawnego. Jego wysokość uzależniona jest od stopnia niepełnosprawności pracownika. Ponadto warunkiem otrzymania dofinansowania jest ujęcie pracownika w ewidencji zatrudnionych osób niepełnosprawnych prowadzonej przez PFRON.

Więcej na ten temat: https://www.solidarnosc.org.pl/zr.podlaskiego/aktualnosci,1076,dofinansowanie-z-pfron-w-2024-roku

251 roboczych i 115 wolnych

2024 rok liczy 366 dni. To rok przestępny, czyli o jeden dzień dłuższy niż zazwyczaj. Ten dodatkowy dzień przypada w ostatnim zimowym miesiącu. Luty w 2024 roku liczy 29 dni. Dni wolnych będziemy mieć w tym roku tyle samo co w 2023 roku, czyli 115. Dni roboczych będzie 251, czyli mamy w tym roku do przepracowania 2008 godzin.

Więcej na ten temat: https://solidarnosckatowice.pl/251-roboczych-i-115-wolnych/

Zimowe obowiązki pracodawcy

Państwowa Inspekcja Pracy przypomina, że pracodawca ma obowiązek zapewnić swoim pracownikom temperaturę w pomieszczeniach pracy wynoszącą minimum 14ºC dla pomieszczeń, w których wykonywana jest praca fizyczna i 18ºC dla pomieszczeń, w których pracownicy wykonują lekką pracę fizyczną lub pracę biurową.

Więcej na ten temat: https://solidarnosc.szczecin.pl/?p=5360

Oferta na święta marcowe – Dzień Kobiet i Mężczyzn

Firma Holiday Park & Resort proponuje możliwość uczestniczenia w evencie z okazji Dnia Kobiet i Mężczyzn w Holiday Park & Resort Rowy w dniach 08-10.03.2024 r. Liczba miejsc jest ograniczona. Zapisy i wpłaty zbierane są do 28 stycznia.

Więcej na ten temat: https://solidarnosc.szczecin.pl/?p=5365

Warto zajrzeć na biuletyny przygotowywane przez gdańską Solidarność można pobrać, wydrukować i zamieścić w Twojej gablocie związkowej: https://solidarnosc.gda.pl/biuletyn/

Do pobrania pod adresem: https://solidarnosc.mazowsze.pl/?p=37530

Infoserwis jest wydawany raz na dwa miesiące – dostępny jest pod adresem: https://www.solidarnosc.rzeszow.org.pl/aktualnosci/infoserwis/

Wieliczka. Spotkanie Prezydenta Andrzeja Dudy z Zarządem Regionu Małopolskiego NSZZ „Solidarność”

Czego oczekuje Solidarność od nowego Ministra Sprawiedliwości

Wiceminister Sprawiedliwości Krzysztof Śmiszek pytany w Radio Zet

Opracowanie zdjęcia głównego, oraz pozostałych ilustracji: Maciej Ziegler SukcesStudio.pl

Dlaczego warto należeć do Związku?

• Nie jesteś sam jeśli masz problemy w pracy,
  • Działając w NSZZ „Solidarność” masz większą szansę na wynegocjowanie wyższych płac i lepszych warunków pracy,
  • Zyskujesz pomoc w przypadku niesprawiedliwego traktowania, dyskryminacji, przemocy,
  • Korzystasz z pomocy prawników i związkowych ekspertów,
  • Jesteś aktywny i możesz pomagać innym.