2022 grudzień - Podsumowanie miesiąca

Grudzień 2022 – podsumowanie miesiąca

Grudzień 2022 – zdominowała myśl o świętach i o tym co przyniesie Nowy rok. Kolejne zdarzenia próbowały odciągnąć nas od tego …

Płaca minimalna mocno w górę!

W 2023 roku czekają nas dwie podwyżki płacy minimalnej o łączną kwotę wynoszącą 590 zł brutto. Od stycznia płaca minimalna będzie wynosiła 3490 zł brutto, a od lipca 3600 zł brutto. Na rękę będzie od stycznia 2700 zł i 2780 zł od lipca, czyli blisko o 20 proc. więcej niż obecnie. Tak wysokiej podwyżki minimalnego wynagrodzenia za pracę jeszcze w Polsce nie było. To dobra wiadomość dla ok. 3 mln pracujących.

Więcej na ten temat: https://solidarnosc.mazowsze.pl/?p=34592

ZUS i prawo pracy od 2023 r.

Od 2023 roku czekają nas zmiany przepisów prawa pracy i obowiązków płatników wobec ZUS. Do Kodeksu pracy zostaną wprowadzone przepisy o pracy zdalnej oraz kontroli trzeźwości pracowników. Na wdrożenie oczekuje również dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/1152 z 20 czerwca 2019 r. w sprawie przejrzystych i przewidywalnych warunków pracy w Unii Europejskiej, która ustanawia duże zmiany w zakresie zawierania i rozwiązywania terminowych umów o pracę. Od 1 stycznia 2023 r. zmienią się również przepisy w zakresie diet z tytułu podróży służbowych, wynagrodzeń pracowniczych i obowiązków płatników wobec ZUS. Przedstawiamy wykaz zmian dotyczących prawa pracy, wynagrodzeń, ubezpieczeń społecznych i zasiłków, które zostały uchwalone lub czekają na przyjęcie przez parlament.

Więcej na ten temat: http://www.solidarnosc.org.pl/zr.podlaskiego/aktualnosci,928,zus-i-prawo-pracy-od-2023-r

Pamiętaj o przekazaniu pracodawcy informacji o liczbie członków w organizacji związkowej

Przewodniczący regionów NSZZ „Solidarność” przypominają, że wszystkie organizacje zakładowe (międzyzakładowe) są zobowiązane złożyć pracodawcy informację o liczbie członków będących pracownikami lub innymi osobami wykonującymi pracę zarobkową.

Więcej na ten temat: https://solidarnosc.gda.pl/aktualnosci/pamietaj-o-przekazaniu-pracodawcy-informacji-o-liczbie-czlonkow-w-organizacji-zwiazkowej/

List premiera do uczestników obchodów Grudnia ’70

Mijają już 52 lata od dramatu, który krwią naznaczył Wybrzeże i całą Polskę. Tutaj w Gdańsku, pod Pomnikiem Poległych Stoczniowców, oddajemy hołd bohaterom Rewolty Grudnia ’70 – napisał do organizatorów i uczestników uroczystości premier Mateusz Morawiecki.

Z pełną treścią listu można zapoznać się pod adresem: https://solidarnosc.gda.pl/aktualnosci/list-premiera-do-uczestnikow-obchodow-grudnia-70/

Godna praca to bezpieczna praca

Na pytanie, dlaczego ważne jest przestrzeganie zasad BHP zarówno przez pracowników i pracodawców stara się odpowiedzieć krótki film zrealizowany w ramach projektu „Godna praca to bezpieczna praca”.

Link do filmu: https://youtu.be/c-5eKlRW5aE

Po spotkaniu “Solidarności” z rządem

Wyznaczyliśmy sobie termin do 15 stycznia, żeby były pierwsze efekty z rozmów w podzespołach. Mam nadzieję, że do końca stycznia czy do połowy lutego będziemy w stanie wstępnie przygotować jakieś porozumienie dotyczące tych wspólnych działań Rządu i Solidarności – mówił o spotkaniu zespołu Rząd-Solidarność, Piotr Duda, przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ “Solidarność”.

Więcej na ten temat: http://solidarnosc.wroc.pl/po-spotkaniu-solidarnosci-z-rzadem/

Apel do europarlamentarzystów

Mocnym akcentem kończą rok członkowie „Solidarności” działający jako przedstawiciele polskich pracowników w Europejskich Radach Zakładowych (ERZ) ustanowionych w korporacjach ponadnarodowych operujących w naszym kraju.

Więcej na ten temat: http://solidarnosc.wroc.pl/apel-do-europarlamentarzystow/

Pomoc humanitarna i Mikołaj na Ukrainie

W dniach 3 – 6 grudnia 2022 r. brałem udział w wyjeździe z pomocą humanitarną do Kamieńca Podolskiego. Był to wyjazd z wyjątkowymi osobami, którym przewodniczył kol. Józef Gądek, który od dłuższego czasu wspiera różne działania mające na celu zachowanie dziedzictwa kulturowego części dawnych Kresów I Rzeczypospolitej.

Więcej na ten temat: http://solidarnosc.krakow.pl/pomoc-humanitarna-i-mikolaj-na-ukrainie/

Członkostwo w NSZZ Solidarność nie wygasa z końcem zatrudnienia

Wiele osób wraz z przejściem na emeryturę kończy także swoje członkostwo w NSZZ „Solidarność”, choć nie wygasa ono z końcem zatrudnienia.

Więcej na ten temat: https://www.solidarnosc.rzeszow.org.pl/czlonkostwo-w-nszz-solidarnosc-nie-wygasa-z-koncem-zatrudnienia/

Mają „Solidarność”, mają podwyżki

Wynagrodzenia zasadnicze pracowników firmy Dynamic Technologies Polska w Czerwionce-Leszczynach wzrosną w przyszłym roku o 15,9 proc. Podwyżki w tej wysokości to efekt uzgodnień między przedstawicielami pracodawcy i „Solidarności”.

Więcej na ten temat: https://solidarnosckatowice.pl/maja-solidarnosc-maja-podwyzki-2/

Zaproszenie do biegania z Solidarnością w 2023 roku

Koniec 2022 roku to czas podsumowań, ale też okres wytężonej pracy nad organizacją jubileuszowego 30. Biegu Solidarności „Lubelski Lipiec 1980” w 2023 r., w tym biegu głównego – Półmaratonu Solidarności w Lublinie.

Znamy już datę jubileuszowego biegania. Spotkamy się na trasach biegowych 3 czerwca 2023 roku. Wkrótce ruszą zapisy. Szykujemy moc atrakcji, w tym specjalnie przygotowane pamiątkowe koszulki i medale.

Więcej na ten temat: http://www.solidarnosc.org.pl/lublin/zaproszenie_do_biegania_z_solidarnoscia_w_2023_roku,5,2060.html

Nowe wydanie „Wolnych Związków” – Grudzień

Warto zajrzeć na biuletyny przygotowywane przez gdańską Solidarność można pobrać, wydrukować i zamieścić w Twojej gablocie związkowej: https://solidarnosc.gda.pl/biuletyn/

Do pobrania pod adresem: http://solidarnosc.mazowsze.pl/?cat=3

Infoserwis jest wydawany raz na dwa miesiące – dostępny jest pod adresem: https://www.solidarnosc.rzeszow.org.pl/aktualnosci/infoserwis/

Zainteresował Ciebie ten artykuł? Chcesz więcej?
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER
Dzięki zapisaniu się na newsletter 1-2 razy w miesiącu otrzymasz informację o nowych wypisach na tej stronie.

UWAGA – Po zapisaniu się, na adres który podasz poniżej, przyjdzie wiadomość którą należy potwierdzić. Dopiero potwierdzenie tego spowoduje zapis na newsletter.
Jeżeli w ciągu 15 minut nie otrzymasz wiadomości warto też sprawdzić folder SPAM.