Luty - podsumowanie miesiąca

Luty 2024 – podsumowanie miesiąca

Luty – podsumowanie miesiąca – luty to miesiąc w którym emocje związane z Nowym Rokiem już nieco opadają. Jest to czas w którym głównie mówi się o rozliczeniach podatkowych, a także w obecnej sytuacji dużo rozmów i spraw dotyczy strajków rolników w całej Polsce.

Nadchodzi czas rozliczeń podatkowych. Skorzystaj z ulgi dla członków związków zawodowych

15 lutego rozpoczyna się czas rozliczeń PIT za 2023 rok. Pamiętajcie, że członkowie związków zawodowych mogą skorzystać z przysługującej im ulgi podatkowej i odliczyć od dochodu składki członkowskie wpłacone za przynależność związkową. Wysokość odliczenia wzrosła z 500 zł do 840 zł.

Aby wiedzieć więcej, kliknij tutaj: https://solidarnoscbydgoszcz.pl/2024/02/14/nadchodzi-czas-rozliczen-podatkowych-skorzystaj-z-ulgi-dla-czlonkow-zwiazkow-zawodowych/

Rośnie odpis na Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych. Dobre wiadomości dla pracowników

Po opublikowaniu przez Główny Urząd Statystyczny wysokości przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej w drugim półroczu 2023 roku, poznaliśmy tegoroczną kwotę odpisu na Zakładowy Fundusz Świadczeń Socjalnych. Dla pracowników oznacza to, że wzrośnie pula środków na świadczenia.

Aby wiedzieć więcej kliknij tutaj: https://solidarnoscbydgoszcz.pl/2024/02/21/rosnie-odpis-na-zakladowy-fundusz-swiadczen-socjalnych-dobre-wiadomosci-dla-pracownikow/

17 LUTEGO 1981 R. WŁADZE PRL ZALEGALIZOWAŁY NIEZALEŻNE ZRZESZENIE STUDENTÓW

17 lutego 1981 r. minister nauki, szkolnictwa wyższego i techniki prof. Janusz Górski zaakceptował statut NZS pod warunkiem wpisania do niego formuły, iż „w swej działalności opiera się na Konstytucji PRL i ratyfikowanych konwencjach międzynarodowych”. Podobny zapis znalazł się wcześniej w statucie NSZZ „S”.

Aby czytać więcej kliknij tutaj: https://solidarnosc.gda.pl/aktualnosci/historia-42-rocznica-rejestracji-nzs/

OD MARCA EMERYTURY I RENTY W GÓRĘ

Od 1 marca wypłacane przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych emerytury i renty wzrosną o 12,12 proc. Tyle bowiem wyniesie tegoroczna waloryzacja. To dobra wiadomość dla ponad 470 tys. pomorskich emerytów i rencistów. Cała procedura będzie przeprowadzana z urzędu, co oznacza, że nie trzeba składać żadnego wniosku.

Aby czytać więcej kliknij tutaj: https://solidarnosc.gda.pl/aktualnosci/od-marca-emerytury-i-renty-w-gore/

KOMUNIKAT ZE SPOTKANIA W MEN

1 lutego odbyło się w MEN spotkanie uzgodnieniowe z udziałem reprezentatywnych związków zawodowych zrzeszających nauczycieli (KSOiW „Solidarność”, ZNP i Forum) ws. projektu rozporządzenia Ministra Edukacji zmieniającego rozporządzenie ws. wysokości minimalnych stawek wynagrodzenia zasadniczego nauczycieli.

Aby czytać więcej kliknij tutaj: http://solidarnosc.wroc.pl/komunikat-ze-spotkania-w-men/

WCZASY W ROWACH 2024

Zapraszamy na wczasy nad pięknym polskim morzem Rowy 2024- ostatnie wolne turnusy!

Ośrodek wypoczynkowy Wydma Park tuż przy plaży, w spokojnej dzielnicy, niedaleko przepięknego Słowińskiego Parku Narodowego.

Czytaj więcej i zobacz ofertę: https://solidarnosc.krakow.pl/wczasy-w-rowach-2024/

6 marca protestujemy w Warszawie

W związku  z podjętą  uchwałą Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” nr 1/24 z dn. 22 lutego 2024 r., Prezydium Zarządu Regionu Podlaskiego NSZZ „Solidarność” informuje o organizowanym wyjeździe na ogólnopolską manifestację, która odbędzie się dnia 6 marca br. o godz. 11.00 w Warszawie.

Czytaj więcej tutaj: https://www.solidarnosc.org.pl/zr.podlaskiego/aktualnosci,1090,pilne-6-marca-protestujemy-w-warszawie

Nie możemy zgodzić się na usuwanie wydarzeń, ludzi i wartości, które kształtują poczucie dumy narodowej

Zachęcamy do czytania zmian proponowanych przez ministerstwo edukacji narodowej w treściach podstaw programowych do wszystkich przedmiotów, a w szczególności język polski i historia.

Przykładowe zmiany: j. polski – pieśni patriotyczne, Szkice spod Monte Cassino, Syzyfowe prace, Hymn o miłości Ojczyzny, Quo vadis, teksty JPII, kardynała Stefana Wyszyńskiego, Pieśń nad Pieśniami, fragmenty Biblii; historia – chrzest Polski, mord na Wołyniu, bitwa pod Grunwaldem, bohaterowie narodowi – Ł. Ciepliński, Inka, W. Pilecki i wiele innych

Aby czytać więcej kliknij tutaj: https://www.solidarnosc.rzeszow.org.pl/32436-2/

Trudna sytuacja branży chemicznej

Rada Krajowego Sekretariatu Przemysłu Chemicznego NSZZ „Solidarność” w stanowisku skierowanym do Ministra Rozwoju i Technologii zawnioskowała o podjęcie wszelkich działań mających na celu ochronę przemysłu chemicznego.

Czytaj więcej tutaj: https://www.solidarnosc.rzeszow.org.pl/trudna-sytuacja-branzy-chemicznej/

Program „Przydomowa Oczyszczalnia” zostanie wznowiony

2 kwietnia Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach wznowi przyjmowanie wniosków w ramach programu „Przydomowa Oczyszczalnia”. Na zamontowanie tego typu instalacji będzie można otrzymać dotację wynoszącą maksymalnie 8 tys. zł.

Aby czytać więcej kliknij tutaj: https://solidarnosckatowice.pl/program-przydomowa-oczyszczalnia-zostanie-wznowiony/

JESTEŚ CZŁONKIEM NSZZ „SOLIDARNOŚĆ”? TANKUJESZ TANIEJ!

Każdy członek NSZZ „Solidarność”, posiadający elektroniczną legitymację związkową, może ubiegać się o kartę rabatową uprawniającą do zniżek na paliwo oraz na wybrane produkty i usługi na stacjach Lotos i Lotos Optima, a także może odebrać kartę rabatową PKN Orlen.

Czytaj więcej tutaj: https://solidarnosclublin.pl/jestes-czlonkiem-nszz-solidarnosc-tankujesz-taniej/

Warto zajrzeć na biuletyny przygotowywane przez gdańską Solidarność można pobrać, wydrukować i zamieścić w Twojej gablocie związkowej: https://solidarnosc.gda.pl/biuletyn/

Do pobrania pod adresem: https://solidarnosc.mazowsze.pl/?p=37530

Infoserwis jest wydawany raz na dwa miesiące – dostępny jest pod adresem: https://www.solidarnosc.rzeszow.org.pl/aktualnosci/infoserwis/

NSZZ ,,Solidarność” zjednoczona przeciwko unijnemu zielonemu ładowi! | TV Republika

Region bez tajemnic. Jesteśmy, żeby pomagać

IDS prezentuje: znaczenie Kościoła rzymskokatolickiego wobec NSZZ »Solidarność«

Dlaczego warto należeć do Związku?

• Nie jesteś sam jeśli masz problemy w pracy,
  • Działając w NSZZ „Solidarność” masz większą szansę na wynegocjowanie wyższych płac i lepszych warunków pracy,
  • Zyskujesz pomoc w przypadku niesprawiedliwego traktowania, dyskryminacji, przemocy,
  • Korzystasz z pomocy prawników i związkowych ekspertów,
  • Jesteś aktywny i możesz pomagać innym.